neděle 28. února 2010

Řídící jednotka rotátoru

Snažil jsem se předejít tomu, až se jaro zeptá, co že jsem dělal v zimě. A poněvadž sníh už roztál, jaro se kvapem blíží a u nás na QTH OK2KCE máme na jaro opět větší stavební plány (mimo jiné přesun 2m stožáru a doplnění přesného snímání v azimutu a elevaci), dokončil jsem konstrukci řídící jednotky k rotátoru.
Tomáš OK2TPQ vymyslel pěknou konstrukci řídící jednotky a čidel, Pavel OK2IFS zrelizoval velice šikovně mechaniku čidel a vše je publikované pro širokou veřejnost na Tomášových stránkách http://www.ok2tpq.net/
Pro snímání polohy je využito magnetických snímačů polohy AS5043. Konstrukce již byla hotova delší dobu a ležela mi na polici mezi ostatními resty, tak nadešel čas vše propojit, vyzkoušet a nastavit. Shodnou konstrukci řídící jednotky a čidel již od loňského roku s úspěchem využíváme pro směrování antén 4x23el. DK7ZB v pásmu 70cm.
Uvádím náhled na řídící jednotku, ještě zbývá udělat nějaký popis vypínačů a tlačítek a již je v sáčku nachystaný materiál na další řídící jednotku.

Žádné komentáře: