pondělí 24. listopadu 2008

Stožár pro antény konečně namontován

Na každém z QTH, kde jsem bydlel, jsem dokázal vybudovat nějaký otočný systém. Po přestěhování na nynější QTH jsem samozřejmě nechtěl tuto možnost vynechat a nějaké ty směrovky doma mít.
V předchozích bydlištích se otočné stožáry budovali poměrně snadno (když vynechám povolení), poněvadž se vždy jednalo o panelové domy s výtahovými "budkami".
Nyní ale bydlím v bytovém domě se sedlovou střechou s poměrně malou zahradou, kde je nemyslitelné postavit vysoký příhradový stožár překračující výšku domu. Volba tedy zákonitě padla na stožár umístěný na půdě. Na realizaci jsem plánoval využít zbytky z posledního systému. Poněvadž i půda je momentálně ve výstavbě, kde budu mít mimo jiné poprvé v životě hamshack jen pro sebe a přes zimu plánuji dobudování interiéru, nastal čas konečně stožár namontovat. Poněvadž stožár bude procházet až špičkou střechy, kvůli přístupu k anténám byla zvolena varianta otočného stožáru umístěného v ložiscích a rotátor bude namontován uvnitř pod stožárem.
Během jednoho říjnového dne za pomocí ochotných rukou táty OK2VCT a Pavla OK2IFS byla udělána díra do střechy a na zeď oddělující dva sousední domy namontován stožár. Tato instalace se protáhla v podstatě na celý den, než se podařilo stožár namontovat rovně a vše seřídit. Druhý den již byl domluven pokrývač, který promptně zhotovil klempířské prvky, opravil krytinu střechy. Současně se stožárem byly zhotoveny rovněž dva průchody pro veškeré kabely.
Zima tedy může přijít, vše je zaizolované vůči vodě a nyní už zbývají jen ty antény. Ty ale příjdou na řadu z časových důvodů až příští rok.
Na fotografiích je patrné provedení, které ještě hodlám vylepšit, stožár je typu trubka v trubce, přičemž vnitřní trubka je v parkovací poloze a je možné ji ještě cca o 2m vytáhnout.










Žádné komentáře: